ALIŞKANLIKLAR ÜZERİNE YAZILMIŞ EN İYİ KİTAPLAR

Nurçin Koçoğlu
3 min readJun 1, 2020

Bu alanda okuduğum kendi bakış açımdan en iyi kitapları sizler için derledim.

Alışkanlıkların yapısını daha iyi anlamak ve konu ile ilgili bilginizi artırmak, yeni alışkanlıklar kazanmak, beğenmediklerinizi dönüştürmek için daha fazlasını öğrenmek isteyenlere önermek istediğim kitaplar:

1. ALIŞKANLIKLARIN GÜCÜ: ÖZEL VE İŞ HAYATIMIZDA DAVRANIŞLARIMIZIN ARDINDA NELER YATAR? Charles Duhigg

THE POWER OF HABIT

Bu kitabı bir numarama alma sebebim, alışkanlıkların çalışma mekanizmasını harika anlatması. Bakış açısı olarak kişisel alışkanlıklarımızı, şirketlerin alışkanlıklarını ve toplumların alışkanlıkları üç ayrı boyutta daha geniş bir mercekte konuyu ele alıyor. Çok satanlar listesinde olan kitabın yazarı Duhigg, New York Times’ın ödüllü iş dünyası muhabiri. Bu nedenle de iş dünyasındaki alışkanlıkları çok gerçekçi ama çok etkili bir şekilde aktarmış. İş insanlarının da bu kitaptan organizasyonel dönüşüm ve kurumsal alışkanlık tasarımı adına ilham alabileceğine inanıyorum.

İş ve özel hayatında alışkanlıklarını dönüştürerek yaşam bütünlüğünü ve kalitesini artırmak isteyen herkese öneririm.

2. ATOMİK ALIŞKANLIKLAR; James Clear

ATOMİK ALIŞKANLIKLAR
Atomic Habits

Alışkanlıklarımızı yeniden nasıl tasarlayabileceğimizi, küçük ama istikralı adımlar ile sürdürülebilir alışkanlıkların nasıl tasarlanabileceğini güzel örnekler ve bilimsel kökenleri ile akıcı bir dil ile anlatıyor James Clear. Motivasyonumuzu nasıl artırabileceğimizi, hayat tasarımı ve sistemleri nasıl kurgulayabileceğimizi, yeni ve istediğimiz bir öz kimliği nasıl şekillendirebileceğimizi ilham verici bir şekilde özetliyor. Bence başucu kitaplarınızdan olmaya aday.

3. The Willpower Instinct: How Self-Control Works, Why It Matters, and What You Can Do to Get More of It; Kelly McGonigal P.h.D

Maalesef kitabın Türkçesi yok henüz. İrade gücü nedir, nasıl çalışır ve irade gücümüzü nasıl kuvvetlendiririz üzerine güzel, uygulanabilir, pratik tavsiyeler veriyor kitabında McGonigal. Öz farkındalığımızı nasıl arttırırız adına da içinde güzel egzersizler var.

4. Kurtulabilirsin: Sigara-Saplantılı Aşk-Akıllı Telefon- Kötü Alışkanlıklardan Kurtulmak için Çözüm Reçetesi; Judson Brewer

THE CRAVING MIND

20 yıldır bağımlılık bilimi araştırmaları ile çığır açan, psikiyatrist ve nörobilimci olan Dr. Brewer bağımlılıklarımızın niye bu kadar inatçı olduğunu ve onları nasıl kontrol altına almayı öğrenebileceğimizi bilimsel bir yaklaşım ama kolay bil dil ile açıklıyor.

Alışkanlık ve bağımlılığın oluşum mekanizmalarını açıkladıktan sonra Mindfulness (Farkındalık) bakış açısı ile çeşitli egzersizler ile bağımlı davranışları tetikleyen süreçlere nasıl dur diyebileceğimizin ipuçlarını veriyor.

Daha çok kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve iyi alışkanlıklara dönüştürmek bakış açısından alışkanlıklara yaklaşmış.

5. Kendiniz Olma Alışkanlığını Kırmak; Dr. Joe Dispenza

Breaking The Habit of Being Yourself

Biyokimya ve nörobilim alanında lisans, nöroloji, nörobilim, beyin fonksiyonları alanında yüksek lisans, kiroprakti alanında doktora sahibi Dispenza alışkanlıkları farklı bir bakış açısı ile yorumluyor. Bu kez sadece bilimsel araştırmalar değil kuantum fiziği, genetik ve spiritüel yaklaşım ile alışkanlıkları harmanlıyor. Belleğin hangi bilgileri nasıl derinleştirdiği konusuna da farklı bir ışık tutuyor. Spiritüel yaklaşıma da yakınsanız, bu özelliği ile diğer dört kitaptan ayrışıyor.

Keyifli okumalar ve hayatınız boyunca sürdürebileceğiniz alışkanlıklar edinmeniz dileklerimle…

Bu yazıyı sevdiysen bakmak isteyebilirsin.

--

--

Nurçin Koçoğlu

*Mindfulness *Habits *WellBeing *Start-up Mentor *Marketing *GEM Ms Digital Business Strategy